Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Het aantal gevolgde lessen komt niet overeen met de factuur, hoe kan dat?

Wij werken met vaste maandbedragen.

Volg je wekelijks les, dan is de maandbedrag gebaseerd op 4 lessen (met uitzondering van de startmaand). Op jaarbasis volg je precies 40 lessen en factureren wij over 10 lesmaanden. Zo kunnen er ook 5 lessen plaats vinden in een maand. Tevens vinden er lessen plaats in de maanden juli en augustus, en dit zijn factuur vrije maanden. Deze lessen zijn in principe betaald in de maanden dat er 3 lessen hebben plaatsgevonden.

Let op!

Volg je om de week les, dan zijn alle vastgestelde aantallen gedeeld door 2. Dus: je volgt 20 lessen op jaarbasis en het maandbedrag is gebaseerd op 2 lessen per maand.

De toelichting uit onze voorwaarden:

Calculatie termijnbedrag: Het lesgeld wordt per maand afgeschreven van de rekening van de lesgeldplichtige. Dit lesgeld bestaat uit een vast bedrag per maand, gebaseerd op een heel lesjaar van 40 lesweken. In de maanden juli en augustus vindt geen afschrijving plaats. Het jaarlijkse cursusgeld wordt verdeeld over de resterende 10 maanden en komt daarmee overeen met een vast maandelijks bedrag per maand, afhankelijk van de lesvorm die u heeft gekozen. Hiermee komt het bedrag voor 1 losse les in overeenstemming met de tarieven op de website.

Hoe gaan de betalingen in zijn werk?

De lessen worden maandelijks in rekening gebracht met een vast maandbedrag. Dit bedrag is gebaseerd op je lesfrequentie (wekelijks of om de week). Rond de 18e van iedere maand ontvang je een factuur. Het bedrag hiervan wordt aan het eind van de maand – rond de 28e – automatisch afgeschreven van je bankrekening.

Mocht je bijvoorbeeld voor een heel seizoen in een keer willen betalen, neem dan even contact met ons op.

Heb je al een tijd les en heb je nog geen factuur van ons ontvangen? Dan kan het zijn dat je je nog moet inschrijven. Dit doe je heel eenvoudig op www.gitaarinstituutfriesland.nl/inschrijven.

Ik zing en wil mezelf leren begeleiden. Kan dat bij jullie?

Wij geven zowel zang- als gitaarles op onze hoofdlocatie in Leeuwarden. Onze zangdocenten spelen gitaar en onze gitaardocenten zingen ook. Dus we kunnen je zeker heel goed helpen als je jezelf wil leren begeleiden op gitaar (of op piano).

Geven jullie ook gitaarles aan kinderen?

Jazeker! De cursisten / leerlingen die bij ons les nemen hebben een leeftijd van 8 jaar jong tot 80 jaar oud. Als iemand jonger dan 8 jaar is dan is het altijd even kijken wat de mogelijkheden zijn. Er zijn speciale driekwart gitaren beschikbaar voor kinderen. Die zijn een slagje kleiner. Het kan zijn dat iemand nog echt te jong is in verband met motorische vaardigheden in de handen, maar bij twijfel is er altijd een gratis en vrijblijvende proefles mogelijk.

Wat is de beste gitaarschool in Friesland?

Het Gitaar Instituut Friesland bied de beste gitaarlessen afgestemd op de wensen van de cursist. Er wordt gebruik gemaakt van eigen lesmateriaal dat centraal wordt ontwikkeld. De lessen worden gegeven door professionals in het vakgebied en iedere docent heeft zo zijn eigen specialiteit: Rock, Akoestisch (akkoorden en Fingerstyle), en Pop (elektrisch en akoestisch)

Hoe vaak moet ik mijn snaren vervangen?

Ten eerste raden we je aan om

– Voor het spelen altijd even je handen te wassen.
– Na het spelen even een doekje onder je snaren door te halen.

Als je dagelijks een kwartier oefent, moet je ongeveer elke 2 maanden je snaren vervangen. Als je heel veel speelt en ook optreed raden we aan om dit ongeveer 2 keer per maand te doen. Er zijn een aantal merken die wat langer mee gaan, zoals Elixer. Dit is dan ook zeker het proberen waard. De goedkopere setjes snaren gaan duidelijk een stuk minder lang mee.

Welke plectrum is het beste?

Dit is eigenlijk hetzelfde als “wat voor eten is het lekkerst?”. Een plectrum is ontzettend persoonlijk en het verschilt dan ook per persoon wat voor plectrum het lekkerste speelt. Probeer er dan ook zoveel mogelijk uit, mocht je besluiten een plectrum te gaan gebruiken. Over het algemeen worden voor solo’s wat dikkere plectrums (vanaf 1 millimeter dik) gebruikt en voor akkoorden de wat dunnere plectrums (tussen 0.50 en 1 millimeter dik).

Wat kan ik doen tegen pijnlijke vingers tijdens het gitaarspelen?

Pijnlijke vingers tijdens het gitaarspelen is een veelvoorkomend probleem, vooral voor beginners. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit probleem aan te pakken:

1. Neem pauzes: Overbelasting van je vingers kan leiden tot pijn. Zorg ervoor dat je regelmatig pauzeert tijdens het oefenen om je vingers wat rust te geven.

2. Stretching en opwarmen: Doe enkele eenvoudige vinger- en handstretches voordat je begint met spelen. Dit kan helpen om je spieren op te warmen en de bloedcirculatie te verbeteren.

3. Gebruik de juiste speeltechniek: Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt bij het indrukken van de snaren en het plaatsen van je vingers op de frets. Een slechte techniek kan leiden tot extra spanning en pijn.

4. Pas de gitaar af: Zorg ervoor dat je gitaar goed is afgesteld. Een te hoge actie (de afstand tussen de snaren en de frets) kan het moeilijker maken om akkoorden in te drukken, wat leidt tot extra spanning op je vingers.

5. Kies de juiste snaardikte: Dikkere snaren kunnen meer druk uitoefenen op je vingers. Probeer dunnere snaren als je merkt dat je vingers te veel pijn doen.

6. Nagelverzorging: Zorg ervoor dat je nagels goed geknipt zijn en geen scherpe randen hebben die ongemak kunnen veroorzaken.

7. Gebruik van pijnstillers en crèmes: Als de pijn aanhoudt, kun je over-the-counter pijnstillers gebruiken of een pijnverlichtende crème aanbrengen om tijdelijke verlichting te krijgen. Raadpleeg indien nodig een arts voordat je medicijnen gebruikt.

8. Regelmatige oefening: Na verloop van tijd zullen je vingers sterker worden en zul je minder last hebben van pijn. Het is belangrijk om regelmatig te oefenen om je vingerkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen.

9. Luister naar je lichaam: Als de pijn ernstig is of aanhoudt, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en mogelijk professioneel advies in te winnen. Een gitaarleraar of een medische professional kan specifiek advies geven op basis van jouw situatie.

Onthoud dat het normaal is om wat ongemak te ervaren wanneer je begint met gitaarspelen, maar aanhoudende ernstige pijn kan wijzen op een onderliggend probleem dat moet worden aangepakt. Veel succes en geniet van het spelen!

Hoe vaak moet ik op de gitaar oefenen?

Over het algemeen voldoet 20 minuten per dag. Natuurlijk hangt dit ook af van het doel dat je wil bereiken. Wil je een professionele gitarist worden? Dan zul je iets meer en gerichter moeten oefenen. Denk dan aan een uur per dag. Speel je uitsluitend voor je plezier? Probeer dan dagelijks je gitaar te pakken en 20 minuten te spelen. Dan boek je ook gegarandeerd vooruitgang!

Wat erg belangrijk is, is dat je niet te lang oefent. Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Te lang oefenen kan ervoor zorgen dat je jezelf verkeerde dingen aanleert. Houd het bij korte sessies en houd pauzes. Vergelijk het met te lang achter de computer zitten. Je concentratie gaat op den duur achteruit en je gaat meer (typ)fouten maken. Dit geld voor iedere activiteit en dus ook voor het oefenen op je gitaar.

Kan ik het beste wekelijks of om de week les nemen?

Beide keuzes hebben hun voor en nadelen. Om de week lesnemen is uiteraard goedkoper.
Ook wordt vaak het motief gebruikt om langer te kunnen oefenen als er 2 weken tussen de lessen in zitten. Heb je een druk en onregelmatig werkschema, dan is om de week een goede optie. De ervaring Leert echter dat men in de 2e week pas begint met oefenen, aangezien de gitaarles voor velen ook een stok achter de deur is om te gaan oefenen. Wil je dus echt progressie maken, dan zal je echt 2 keer zo snel groeien wanneer je wekelijks les neemt. .

Hoe schrijf ik me uit?

Wij hanteren een opzegtermijn van 1 lesmaand. Onder een lesmaand verstaan wij een kalender maand van de eerste dag tot de laatst dag van de maand. Als u op 10 oktober besluit te stoppen, is de opzegtermijn van 1 november tot en met 30 november. Opzeggen dient middels een schriftelijke brief ondertekend naar

Gitaar Instituut Friesland
Apolloweg 5c 8938AT
Leeuwarden

Hierop krijgt u zo spoedig mogelijk een bevestiging, waarop de uitschrijving is geregeld.

Heb ik in een groep les of individueel?

Beide lesvormen zijn mogelijk. We streven er naar om de door u gekozen lesvorm mogelijk te maken. Mocht u in duo of groepsverband lessen willen afnemen, zullen we gaan kijken of er een bestaande cursist of groep is waar u of uw kind bij geplaatst kan worden. Uiteraard is het ook mogelijk om samen op les te gaan.