Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is de beste gitaarschool in Friesland?

Het Gitaar Instituut Friesland bied de beste gitaarlessen afgestemd op de wensen van de cursist. Er wordt gebruik gemaakt van eigen lesmateriaal dat centraal wordt ontwikkeld. De lessen worden gegeven door professionals in het vakgebied en iedere docent heeft zo zijn eigen specialiteit: Rock, Akoestisch (akkoorden en Fingerstyle), en Pop (elektrisch en akoestisch)

Hoe vaak moet ik mijn snaren vervangen?

Ten eerste raden we je aan om

– Voor het spelen altijd even je handen te wassen.
– Na het spelen even een doekje onder je snaren door te halen.

Als je dagelijks een kwartier oefent, moet je ongeveer elke 2 maanden je snaren vervangen. Als je heel veel speelt en ook optreed raden we aan om dit ongeveer 2 keer per maand te doen. Er zijn een aantal merken die wat langer mee gaan, zoals Elixer. Dit is dan ook zeker het proberen waard. De goedkopere setjes snaren gaan duidelijk een stuk minder lang mee.

Welke plectrum is het beste?

Dit is eigenlijk hetzelfde als “wat voor eten is het lekkerst?”. Een plectrum is ontzettend persoonlijk en het verschilt dan ook per persoon wat voor plectrum het lekkerste speelt. Probeer er dan ook zoveel mogelijk uit, mocht je besluiten een plectrum te gaan gebruiken. Over het algemeen worden voor solo’s wat dikkere plectrums (vanaf 1 millimeter dik) gebruikt en voor akkoorden de wat dunnere plectrums (tussen 0.50 en 1 millimeter dik).

Pijnlijke vingers!!!

Het is heel normaal om in het begin pijnlijke vingers te hebben. Zeker als je met stalen snaren speelt krijg kan het zijn dat je een beetje last krijgt van je vingertoppen. Dit is snel genoeg over wanneer er eelt ontstaat op je vingers.

Hoe vaak moet ik oefenen?

Over het algemeen voldoet 20 minuten per dag. Natuurlijk hangt dit ook af van het doel dat je wil bereiken. Wil je een profesionele gitarist worden? Dan zul je iets meer en gerichter moeten oefenen. Denk dan aan een uur per dag. Speel je uitsluitend voor je plezier? Probeer dan dagelijks je gitaar te pakken en 20 minuten te spelen. Dan boek je ook gegarandeerd vooruitgang!

Kan ik het beste wekelijks of om de week les nemen?

Beide keuzes hebben hun voor en nadelen. Om de week lesnemen is uiteraard goedkoper.
Ook wordt vaak het motief gebruikt om langer te kunnen oefenen als er 2 weken tussen de lessen in zitten. Heb je een druk en onregelmatig werkschema, dan is om de week een goede optie. De ervaring Leert echter dat men in de 2e week pas begint met oefenen, aangezien de gitaarles voor velen ook een stok achter de deur is om te gaan oefenen. Wil je dus echt progressie maken, dan zal je echt 2 keer zo snel groeien wanneer je wekelijks les neemt. .

Hoe schrijf ik me uit?

Wij hanteren een opzegtermijn van 1 lesmaand. Onder een lesmaand verstaan wij een kalender maand van de eerste dag tot de laatst dag van de maand. Als u op 10 oktober besluit te stoppen, is de opzegtermijn van 1 november tot en met 30 november. Opzeggen dient middels een schriftelijke brief ondertekend naar

Gitaar Instituut Friesland
Apolloweg 5c 8938AT
Leeuwarden

Hierop krijgt u zo spoedig mogelijk een bevestiging, waarop de uitschrijving is geregeld.

Heb ik in een groep les of individueel?

Beide lesvormen zijn mogelijk. We streven er naar om de door u gekozen lesvorm mogelijk te maken. Mocht u in duo of groepsverband lessen willen afnemen, zullen we gaan kijken of er een bestaande cursist of groep is waar u of uw kind bij geplaatst kan worden. Uiteraard is het ook mogelijk om samen op les te gaan.