Je eerste gitaar kopen, waar moet je op letten?

Home » Je eerste gitaar kopen, waar moet je op letten?

Je eerste gitaar kopen, waar moet je op letten?

Tsja, iets met bomen en een bos… Er zijn zoveel merken, zoveel modellen, vormen, kleuren…en iedere dag komen er varianten bij. En in iedere winkel krijg je ander goedbedoelt advies, soms gericht op jou wensen, soms ook met een schuin oog naar het assortiment. Wij proberen je op weg te helpen en je een beetje wegwijs te maken bij de aanschaf van een nieuwe gitaar, zonder verkoopbelang.

In de winkel kopen of online?

Op internet is alles te vinden over gitaren en er zijn eindeloos veel webwinkels met een goeie service. Toch raden wij aan om gewoon eens een winkel binnen te stappen en wat gitaren in je handen te nemen. Als je het lastig vind om te oordelen kun je misschien je docent meenemen. Hij kan je meestal ook adviseren over de winkel waar je naar toe kunt gaan. Een gitaar op internet bestellen is altijd tricky, ook al kun je de gitaar terug sturen. Het is het beste om meerdere gitaren naast elkaar te proberen zodat je echt het verschil kunt ervaren tussen de instrumenten. Dit kan in vrijwel iedere muziekwinkel.

Wat is nu eigenlijk de beste gitaar?

Neem de gitaar mee naar huis waar je jezelf iedere dag op ziet spelen.

Het is een vraag die ons veel gesteld wordt. En hier is slechts tot op zekere hoogte antwoord op te geven. Want om je direct een illusie armer te maken; De beste gitaar bestaat niet. De “beste gitaar” is de gitaar die voor jou het beste klinkt, die voor jou het lekkerst speelt en die jij er cool uit vindt zi. Lig niet bij voorbaad al wakker van een Gibson of een Fender, want er zijn ontzettend veel prachtige merken op de markt. Koop je een Fender of een Gibson, koop hem dan niet omdat er een merk op staat. Koop hem omdat het “jouw gitaar” is, ook als er geen merk op had gestaan.

Electrisch of akoestisch?

Er wordt vaak gedacht dat, wanneer je begint met spelen, het verstandig is om op een akoestische gitaar te beginnen. Bij het Gitaar Instituut denken we hier anders over. Het zijn enerzijds 2 totaal verschillende instrumenten, maar anderszijds kun je als beginnend gitarist vrijwel alles wat je speelt op zowel een akoestische als een electrische gitaar spelen. Uiteindelijk is het dus een kwestie van smaak. Ga dus bij jezelf na wat je de mooiste klank vindt. Dit is ongetwijfeld gekoppeld aan je muzieksmaak.

Hieronder zetten we wel even de praktische voor- en nadelen voor je op een rij.

Akoestische gitaar

Voordelen

– Je hebt geen versterker nodig en kan dus overal spelen. Ideaal voor op vakantie.
– Hierdoor pak je hem misschien sneller op want je hoeft niks aan te sluiten.
– Als je zingt kun je jezelf begeleiden, of iemand anders.

Nadelen

– Een akoestische gitaar heeft doorgaans dikkere snaren en speelt iets zwaarder dan een elektrische gitaar. Dit is een kwestie van gewenning.
– Is beperkter in zijn veelzijdigheid qua geluid.
– Als je in een band gaat spelen is aan akoestische gitaar moeilijk uit te versterken.

Electrische gitaar

Voordelen

– Spreekt voor veel jongeren tot de verbeelding.
– Het klinkt tegenstrijdig, maar je kan er zachter mee spelen dan met een akoestische gitaar. Op veel versterkers zit tegenwoordig een koptelefoonaansluiting.
– Is makkelijker toepasbaar als je in een band gaat spelen.

Nadelen

– Je hebt meer assecoires nodig, waaronder een versterker en de benodigde kabels.
– Je kan zonder versterker oefenen in stilte, maar als je versterkt wilt oefenen moet je je gitaar inpluggen en de versterker aanzetten. Een akoestische gitaar pak je zo op.

Halsdikte

de hals is betreft de bespeelbaarheid het belangrijkste gedeelte van je gitaar. Er zijn een aantal standaard halsprofielen die en merk als Fender een C-shape, V-shape of een U-shape noemt. Zonder eerst in details te treden hierover, is het belangrijk om te weten dat de vorm van de hals  doet met het geluid van je gitaar. De halsprofielen geven de dikte van de hals aan, en beinvloed dus wel de speelbaarheid. Voel dus in de winkel of je makkelijk de snaren in kan drukken. Kleinere handen zijn gebaad bij een wat smallere hals. De voorkeur voor een hals is dus een kwestie van persoonlijke smaak.

neck-profiles-colored-profiles-2x.jpg

De C-shape is de meest voorkomende variant. Je ziet op de afbeelding hierboven dat dit de dunste hals is en dit komt de bespeelbaarheid ten goeie, voor zovel grote als kleine handen.

Frets

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Er zijn veel verschillende frets. Dunne frets, dikke frets, jumbo frets etc. In deze blog willen we hier niet te diep op in gaan. Als je een van je eerste gitaren koopt is het vooral belangrijk om te controleren hoe de frets zijn afgewerkt. Zelfs grote merken kunnen hier vaak erg slordig mee zijn, zeker als instrumenten uit grote fabrieken komen. Controleer goed of er geen frets los zitten en of er geen scherpe randjes aan de uiteinden zitten.

charvel-frets.jpg

Actie

Met de actie bedoelt men de afstand tussen de snaren en de gitaarhals/frets. Hoe groter deze afstand is, hoe moeilijker de gitaar te bespelen is. Vooral bij gitaren in een lager prijssegment die je vaak een belachelijk hoge actie.

acoustic-guitar-action-adjustment-icon.png

Twee redenen hiervoor zijn

1. Slechte nazorg als de gitaren de fabriek verlaten. (vooral bij grotere fabrieken)
2. Gitaren hebben een vollere klank als de snaren verder van de hals staan.

Het is dus belangrijk te controleren hoe ver de snaren boven de hals staan en of je de snaren makkelijk kunt indrukken. Ook wanneer je beter leert spelen zul je merken dat het een kwestie is van de juiste balans; Een lage actie speelt lekkerder, maar gaat dus ten koste van je geluid. Zelfs de beste gitaristen houden toch niet van een hoge actie.

Electronica

In electrische gitaren is vrijwel altijd electronica aanwezig. In akoestische gitaren soms ook. Dit betekend dat je de gitaar aan kunt sluiten op een versterker. Sommige gitaren hebben zelfs een stemapparaat aan boord. Het is vanzelfsprekend dat je een elektrische gitaar even aansluit alvorens je deze eventueel koopt, maar doe dit ook zeker met een akoestische gitaar! Er zijn speciale versterkers voor akoestische gitaren waar je deze op kunt aansluiten. Waar je vooral op moet letten is of er bijvoorbeeld niet heel veel bijkomende ruis op het gitaarsignaal zit. De klank is altijd een kwestie van smaak, dus luister vooral of het signaal stil is en dus niet te veel ruis bevat. Bij goedkopere gitaren zul je dit eerder tegenkomen dan bij duurdere gitaren vanaf €500,-.

Keur een gitaar niet af vanwege een krasje

Ook gitaren die in de winkel hangen kunnen krassen en butsjes bevatten. Soms wordt het zelfs bewust gedaan door de fabrikant (men noemt dit relicen), maar het kan ook zijn dat er in de winkel een krasje is ontstaan. Ons advies; Keur een gitaar niet af vanwege een krasje. Het kan maar net zo zijn dat de gitaar die je laat hangen omdat er een krasje op zit geweldig speelt en geweldig klinkt.

Uiteindelijk gaat het er om dat je je nieuwe gitaar graag oppakt en er met plezier dagelijks op wilt spelen. Er zijn een paar dingen waar je wel even op moet letten, waaronder dus de afwerking van de frets en de actie van de snaren. Maar de grootste factor is jouw persoonlijke smaak en gevoel. Neem de gitaar mee naar huis waar je jezelf iedere dag op ziet spelen.

2017-07-03T15:51:29+00:00 juni 27th, 2017|Algemeen nieuws, Blog|

About the Author: